Monday, March 2, 2015

Ferdatorsk

Dette er Vestlandet’s skrei – trodde du ikke vi hadde dette her ?

Ferdatorsk er Atlanterhavstorsk/nordsjøtorsk som kommer inn på vestlandet for å gyte i februar/mars.
En ser lett forskjell på denne og stamtorsken.

Ferdatorsken har aldri svarte prikker på skinnet (små parasitter) , den er mer grålig på fargen og har et mye mindre , mer strømlinjeformet hode (alt er relativt da, det er torsk vi snakker om , så det er fortsatt et stort hode ) :-)

Og hvitere kjøtt kan nevnes. Men likhetene er mange likevel. Eneste 100% sikre metoden er og levere en genprøve for og skille dem.

Skrei og ferdatorsk er IKKE navnet på en art torsk.  De er genetisk forskjellig ja , men begge er Gadus Morhua.

Du kan egentlig bruke navnet skrei om all tosk som vandrer pga gyting da SKREI betyr vandring fra gammelt av.

At de nå skiller dem på DNA som kysttorsk og Skrei er en ting , men ferdatorsk er ikke kysttorsk som er her hele året, det er en som kommer og drar.

Så den er en skrei torsk som vandrer under gyting fra åpne havet og inn til kysten. Er sant at torsken fra Barentshavet som er en helt egen stamme kommer bare så og så langt ned på norskekysten , mens den andre kommer fra Nordsjøen / norskehavet og nord atlanteren.

Uansett så er begge disse torsk(Gadus Morhua) inntil videre selv om de er genetisk forskjellig stammemessig og begge vandrer til kysten for å gyte og tilbake til det åpne hav igjen etterpå. Kysttorsken er her hele året og gyter lokalt der den er.

Vi blogges

chuffed monkey

No comments:

Post a Comment

Lectinect

Krimklubben

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You like